Onzichtbaar ventileren in monumentale woningen Renovatie 700 woningen Tuindorp, Amsterdam

wij hebben het antwoord!
Onzichtbaar ventileren in monumentale woningen

De wijk Tuindorp Oostzaan in Amsterdam Noord is in de jaren 30 van de vorige eeuw gebouwd. Als onderdeel van het plan om het energielabel te verbeteren zijn in het voorjaar van 2020 ruim 700 woningen onlangs voorzien van een vraaggestuurd ventilatiesyteem met zelfregelende toevoerroosters. De uitdaging was om dit te realiseren zonder het karakteristieke gevelbeeld te verstoren.

Feenstra is bij dit project betrokken als installateur van verwarming en ventilatie. Zij hebben R-Vent Natuurlijke ventilatie gevraagd een oplossing te bedenken voor dit project. Omdat het gevelaanzicht beschermd is, mogen er geen ventilatieroosters zichtbaar zijn aan de buitenzijde. Hiernaast zijn de kozijnen bij een renovatie van enkele jaren geleden reeds vervangen en had het aanpassen of vervangen hiervan niet de voorkeur.

Maatwerk

De productadviseur van R-Vent Natuurlijke ventilatie is samen met Feenstra op locatie gaan kijken naar alternatieve mogelijkheden. De keuze is uiteindelijk gevallen op een maatwerkoplossing waarbij een zelfregelend rooster in een plenum (de ruimte die zich bevindt tussen een plafond en een systeemplafond) achter de reeds aanwezige open stootvoegen wordt geplaatst. Dit rooster is voorzien van uiterst nauwkeurige R-Vent HDV-X regelkleppen. Voor de afvoer, die regelt op CO2 en RV (de relatieve luchtvochtigheid), kon gebruik worden gemaakt van bestaande kanalen.

Snelle levering

Het was zeer belangrijk dat het project volgens planning zou verlopen. Vanwege de korte productietijden vanaf het ontwerp bij R-Vent Natuurlijke ventilatie hebben wij hier een positieve bijdrage aan kunnen leveren. Deze maatwerkoplossing met R-Vent HDV-X heeft er voor gezorgd dat, met relatief kleine aanpassingen en eenvoudige montage, toch het in het adviesrapport beschreven systeem geïnstalleerd kon worden. Inmiddels is R-Vent HDV-X  in meerdere varianten toegepast.

Flexibiliteit

De projectleiding bij Feenstra heeft R-Vent Natuurlijke ventilatie destijds benaderd met de vraag of wij als totaalleverancier wel een antwoord hadden voor dit project, waar anderen niet konden helpen. De korte communicatielijnen met onze projectbegeleiding en productielocatie in Nieuwegein, alsmede onze flexibiliteit, zorgen voor een tevreden klant.

Duurzaam en comfortabel

R-Vent Natuurlijke ventilatie heeft een eigen ontwikkelingsafdeling met testfaciliteiten. “Het is altijd mooi om te zien hoe in een korte tijd een ontwerp wordt uitgewerkt, getest, geproduceerd en toegepast in het project”, vertelt René Cas, Commercieel Manager. Naast de plaatsing van de roosters is er in het ontwerp ook aandacht geweest voor duurzaamheid en comfort. Deze volledig op maat gemaakte roosters leveren een positieve bijdrage aan het energielabel en het ontwerp voorkomt koudeval. “Dit energiezuinige systeem levert dus ook een hoog niveau van comfort en een gezond binnenklimaat op”, aldus Cas.

Ook op zoek naar een maatwerkoplossing voor uw project? Of zoekt u een goede systeemoplossing voor uw renovatieproject? Neem contact met ons op.

Wij hebben het antwoord!

 

Vraag

Hoe kunnen jullie ons helpen met maatwerk ventilatieroosters in een beschermd gevelaanzicht?

Antwoord

Met een maatwerkoplossing met R-Vent HDV-X ventilatierooosters binnen het bestaande gevelbeeld. Dit heeft er voor gezorgd dat, met relatief kleine aanpassingen en eenvoudige montage, toch het in het adviesrapport beschreven systeem geïnstalleerd kon worden.