R-Vent SPEED Thermo Duct voor monumentale sociëteit Hoe realiseer je een ventilatiesysteem in een monumentaal pand?

wij hebben het antwoord!
R-Vent SPEED Thermo Duct voor monumentale sociëteit

In opdracht van Havelaar Duurzame installatietechniek uit Leerdam hebben we in samenspraak met de opdrachtgever een ontwerp gemaakt voor het volledige ventilatiesysteem voor het monumentale pand van Sociëteit “De Vereeniging” in Utrecht. Dit prachtige pand op de Mariaplaats in Utrecht dateert deels uit de late Middeleeuwen met aan de achterzijde een moderne aanbouw en een stadstuin.

Sociëteit “De Vereeniging” is een gezelligheidsvereniging met ruim 300 leden, 150 jaar geleden opgericht in de binnenstad van Utrecht. Het is nu een bruisend centrum met tal van activiteiten. Aan de voorzijde van dit oude historische gebouw heeft een nieuwe horeca uitbater zich gevestigd. Hiervoor waren er volgens de horecaregels aanpassingen noodzakelijk, waaronder een volledig nieuw wtw-ventilatiesysteem.

Een mooie uitdaging vanwege de monumentale status van het pand. Havelaar heeft een knap ontwerp gemaakt met behoud van het monumentale karakter. Boven het originele  plafond zit bijvoorbeeld een loze, ontoegankelijke ruimte van  3 tot 4 meter hoogte.

Het ontwerp is door R-Vent Engineering volledig in AutoCAD ontworpen inclusief de aansturing door een luchtbehandelingskast type R-Vent Cobra. In het ontwerp zijn speciale hulpstukken opgenomen voor een juiste aansluiting van het R-Vent SPEED Thermo Duct kanaalwerk bovendaks. Het volledige kanaalwerk inclusief alle vertakkingen diende bovendaks uitgevoerd te worden vanwege de ontoegankelijke ruimte en om te zorgen dat de monumentale plafonds behouden bleven.

Samen met Havelaar heeft R-vent de dakhoek bepaald en zijn de posities van de doorvoeringen ingemeten. Hiervoor zijn, op maat, R-Vent SPEED Thermo Duct dakdoorvoeren geproduceerd om aan te sluiten op de ronde plafondroosters binnen. Daarnaast zijn in het kanaalwerk ook de coulissen opgenomen van Wildeboer om de installatie geluidsarm te maken. Voor de in- en uitblaas van de ventilatielucht zijn speciale roosters geleverd voor integratie in monumentale plafond. Het volledige systeem is door R-Vent prefab geleverd met onze eigen logistiek.

Havelaar: “Het was een mooie uitdaging en het resultaat mag er zijn! Er draait nu een perfect afgeregeld wtw-ventilatiesysteem in dit monumentale pand.”

Onderstaand een mooie opname van het volledige deel dat bovendaks gerealiseerd is. De opname is gemaakt door Havelaar Installatietechniek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten?

Ook op zoek naar een compleet ventilatiesysteem of onderdelen voor uw renovatie- of nieuwbouwproject? Neem dan vrijblijvend contact op met de vertegenwoordiger van Bergschenhoek Luchtcomfort in uw regio.

Wij hebben het antwoord!

Vraag

Hoe realiseer je een ventilatiesysteem in een monumentaal pand uit de late Middeleeuwen?

Antwoord

Volledig op maat geproduceerd en prefab geleverd geïsoleerde R-Vent SPEED Thermo Duct dakkanalen inclusief coulissen en luchtbehandelingsunit.